De hunebedden van Havelte

In Nederland hebben wij megalithische bouwwerken, de hunebedden. De meeste hunebedden vinden we in Drenthe. Bij het Friese plaatsje Rijs heeft ooit een hunebed gestaan, deze was 5 m lang en 2 m breed. Later is deze hunebed gesloopt. Naast de bestaande hunebed in het Groningse Noord-Laren zijn er door de Groninger Klaas-Jan Sinkgraven met zijn wichelroeden 2  hunebedden bij Zuidlaren (Groningen) gevonden. Frits Bom schrijft in zijn boek “Mysterie van de hunebedden” over een steenhoopje bij het Utrechtse Lage Vuursche. Volgens Bom was dit steenhoopje ooit een hunebed die uit 4 draagstenen met 1 deksteen bestond. In 1998 zag ik in Lage Vuursche en zag bij een restaurant in de Hoofdstraat een hoopje middelgrote veldkeien liggen. Dit hoopje veldkeien bleek het restant te zijn van een kleine hunebedje, die in het  bos bij het dorp Lage Vuursche heeft gestaan.

De hunebedden hebben eeuwenlang mensen gefascineerd. Niet alleen archeologen, maar ook heksen, wichelroedelopers, toeristen en paragnosten. En niet te vergeten de eerste  hervormer van Drenthe, Menso Alting. Hij hield zijn eerste hagenpreken bovenop hunebed D49, die de bijnaam De Papeloze Kerk draagt (ligt bij Schoonoord).

Bij het Drentse Havelte staan 2 hunebedden. Volgens de in 2008 overleden Friese paragnost Jelle Veeman is het grootste hunebed van Havelte D53 gewijd aan de planeet Uranus en vormt een tweeling-aspect met het 2e Havelter hunebed D54. Deze is volgens Veeman aan planeet Pluto gewijd. In 1990 zag hij helderziend bij de eerste deksteen van het kleine hunebed, dat er vroeger heksenrituelen werden gebruikt. Eind jaren negentig van de vorige eeuw, was er een magnetiseur uit Havelte die mensen naar het kleine hunebed stuurde voor genezing. Inderdaad  gingen mensen na het bezoek van D54 klachtenvrij naar huis.
Chris Zoet was in 1999 ’s ochtends vroeg bij het kleinste  hunebed en zag tot zijn verassing een UFO bovenop de Havelterberg.   Volgens de Friese paragnost Veeman is het heel goed mogelijk om bij de twee hunebedden van Havelte contact te leggen met buitenaardse wezens.

Gezichten in de hunebedden
De Limburgse amateurarcheoloog Jan van Es ontdekte bij hunebed D54 aan de zuidkant van het hunebed een staande steen, die hij ‘kissing couple’ noemde. In deze steen zijn twee hoofden te zien, die elkaar kussen met daarbovenop een soort ‘rituele offerkom’.
De Drentse amateurarcheoloog Theo Dijkstra heeft veel hunebedden in Drenthe onderzocht. Hij kwam tijdens zijn onderzoek tot conclusie dat er voordat de hunebedden werden gebouwd, de  staande- en dekstenen bewerkt werden door sjamaanse Neanderthalers. Bij diverse hunebedden blijkt dat diverse dekstenen een contour hebben van een holenbeer [ Circa 12.000  voor Chr. leefden beren in Drenthe].
Dijkstra ontdekte dat hunebedstenen  o.a. een vorm hebben van een ‘moederfiguur’, bosolifanten, aap, baviaan en een bizon hebben.

© 2010, SpiritueleReizen.EU