Wat is hooggevoeligheid

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’. Een hooggevoelig persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor een hooggevoelig persoon al snel te veel zijn. Ze raken hierdoor overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is vermoedelijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente. Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf, vaak voelen ze zich hierdoor niet op hun gemak.
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan.
 • Kunnen meer dan gemiddeld geroerd worden door natuur, kunst en muziek.
 • Ze hebben eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.
 • Kunnen moeite met planning hebben en het verkrijgen van structuur.
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet.
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch.
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen en hebben moeite om grenzen aan te geven.
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit en angsten.

Er zijn globaal genomen twee soorten hooggevoelige mensen. De grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. De andere groep, ongeveer 30% van de hoogevoeligen heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd [High Sensation Seekers]. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren tegenover mensen die niet hooggevoelig zijn.
Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Zwarte toermalijn steen
De steen heeft een sterk reinigende en beschermende werking. De steen aardt en brengt balans in lichaam en geest en zet negatieve energie, gedragspatronen en gedachte om in positieve. Zwarte toermalijn reinigt het aura en het lichaam en verwijdert negatieve energie van andere mensen. Hierdoor worden de chakra’s, het lichaam en emoties in balans gebracht. Bij mensen die hoogsensitief / hoogbegaafd is zwarte toermalijn goed. Deze steen zorgt voor een blokkade tegen mensen die negatieve energie “uitstralen”.

Zwarte toermalijn bestellen
Wij hebben diverse soorten zwarte toermalijn, om dit bekijken klik op de button zwarte toermalijn 
Copyright SpiritueleReizenEu, 2015